„Căci Domnul disciplinează pe cine iubește și bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primește.”
Evrei 12:6 VBT
„Domnul poate aduce biruință din ceea ce nouă ni s-ar părea că este un obstacol și o înfrângere. Noi suntem în primejdie de a-L uita pe Dumnezeu, de a privi la lucrurile care se văd în loc să ne ațintim ochiul credinței la lucrurile care nu se văd. Când vine nenorocirea sau calamitatea, suntem gata să-L învinuim pe Dumnezeu de neglijență sau cruzime. Dacă El socotește de folos să întrerupă activitatea noastră folositoare în unele domenii, murmurăm fără să stăm să cugetăm că poate în felul acesta Dumnezeu lucrează spre binele nostru. Trebuie să învățăm că disciplinarea face parte din marele Său plan și că sub toiagul întristării creștinul poate face uneori mult mai mult pentru Domnul decât atunci când este angajat în slujirea activă. (…)
Lucrarea de dobândire a mântuirii este o lucrare de conlucrare. Trebuie să existe conlucrare între Dumnezeu și păcătosul pocăit. Aceasta este necesar pentru formarea unor principii drepte în caracter. Omul trebuie să depună eforturi serioase pentru a învinge ceea ce-l împiedică a atinge desăvârșirea. Dar, pentru a avea succes, el este în totalitate dependent de Dumnezeu. Doar efortul omenesc de unul singur nu este suficient. Fără ajutorul puterii divine, acesta nu slujește la nimic. Dumnezeu lucrează și omul lucrează, de asemenea. Împotrivirea față de ispită trebuie să vină de la om, care trebuie să-și tragă puterea lui de la Dumnezeu. Pe de o parte, este o infinită înțelepciune, milă și putere; pe de alta, slăbiciune, păcătoșenie, totală neputință.
Dumnezeu dorește ca noi să avem stăpânire asupra noastră. Însă El nu ne poate ajuta fără consimțământul și conlucrarea noastră. Duhul divin lucrează prin puterile și facultățile încredințate omului.” (Faptele apostolilor, p. 481-482).
Apel: Primește disciplinarea Domnului ca pe o dovadă a iubirii și grijii Sale față de tine. În loc să te descurajezi în fața încercărilor, predă-ți inima Lui și lasă-L să te modeleze prin ele. Cere-I să îți dea putere și să te ajute să înțelegi că orice mustrare, chiar dacă este dureroasă, are un scop măreț și conduce la o viață de credință mai adâncă și la o relație mai strânsă cu El.
Meditează: Gândește-te la momentele din viața ta în care ai fost disciplinat de Domnul. Cum ai perceput atunci acele încercări și cum le privești acum, uitându-te în urmă? Vezi mâna Lui călăuzindu-te și sprijinindu-te chiar și în acele situații? Ce lecții ai învățat și cum te-au format în caracterul tău?
Aplică: Când treci printr-o perioadă dificilă, încearcă să schimbi perspectiva. În loc să vezi încercarea ca pe o piedică, caută să înțelegi cum poate fi o oportunitate de creștere. Privește fiecare dificultate ca pe un mod prin care Dumnezeu lucrează pentru a te întări. Fii perseverent în rugăciune și cere-I să îți dea înțelepciunea de a accepta mustrarea cu bucurie, știind că El îți dorește tot binele.