Categories: Cu Dumnezeu în zori Tags:

Hrăniți de Hristos[1]

„Lucrați nu pentru mâncarea pieritoare, ci pentru mâncarea care rămâne pentru viața veșnică, pe care v-o va da Fiul Omului; căci pe El L-a sigilat Dumnezeu Tatăl.”

Ioan 6:27

„Cerul este plin de binecuvântări pentru cei care sunt sfințiți prin adevăr: trup, suflet și duh. Avem înaintea noastră o lucrare individuală importantă și măreață; aceea de a birui orice înclinație rea. Hristos a ilustrat această experiență a conformării desăvârșite față de Cuvântul lui Dumnezeu prin a mânca și a bea carnea și sângele Fiului lui Dumnezeu. (…)

«Isus le-a zis: Eu sunt Pâinea vieții. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată și cine crede în Mine nu va înseta niciodată. Dar v-am spus că M-ați și văzut și tot nu credeți. Tot ce-Mi dă Tatăl va veni la Mine; și pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afară; căci M-am coborât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis. Și aceasta este voia Tatălui care M-a trimis, ca Eu să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l învii în ziua de apoi. Și aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca oricine vede pe Fiul și crede în El să aibă viață veșnică; și Eu îl voi învia în ziua de apoi.» (Ioan 6:35-40) (…).

Ei nu trebuiau în mod literal să mănânce carnea și să bea sângele Fiului lui Dumnezeu, ci Hristos trebuia să fie pentru ei hrana și băutura spirituală. A mânca din carnea Lui și a bea sângele Lui însemna a crede în El ca Răscumpărător al lor. Prin cuvintele Sale ei urmau să primească viață și hrană spirituală. Dacă ei practicau cu credincioșie învățăturile Sale, atunci erau sfințiți prin ascultare și deveneau membri ai familiei regale, copii ai Împăratului ceresc. (…) «Duhul este cel care dă viața, carnea nu folosește la nimic; cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh și sunt viață.» (Ioan 6:63). Cei care acceptă astfel cuvintele lui Hristos vor reflecta caracterul Lui. Lumea va vedea în ei un caracter modelat după asemănarea divină.” (Ms. 106, „A plea for loyalty”, 1905 – „Un apel la loialitate”).

Apel: Sănătatea trupului nostru depinde foarte mult de modul în care ne hrănim. Tot așa, în această lume plină de încercări și provocări, este esențial să ne hrănim nu numai trupul, ci și sufletul și duhul cu „pâinea vieții” oferită de Hristos. Rugăciunea, meditația și studiul Scripturii sunt modalități prin care putem trăi și învăța din cuvintele Sale care aduc viață și hrănire spirituală. În felul acesta caracterul lui Hristos va fi reflectat în jurul tău.

Meditează: Ești descurajat din cauza eșecurilor pe care le-ai avut în dezvoltarea ta spirituală de până acum? Care sunt motivele pentru care ai ajuns în această situație? Cât timp îți iei zilnic pentru a sta de vorbă cu Răscumpărătorul tău prin citirea Scripturii și prin rugăciune?

Aplică: Pentru a înțelege și a aplica învățăturile din Cuvântul lui Dumnezeu, este important să folosești o metodă eficientă de studiu. Iată trei etape cheie pe care să le urmezi: 1) Observă pasajul: începe prin a înțelege în mod clar ceea ce spune pasajul, având în vedere contextul și înțelesul cuvintelor; 2) Interpretarea: explorează semnificația pasajului, cercetând sensul original al textului și comparându-l cu alte pasaje din Biblie pentru a înțelege mai bine intenția divină; 3) Aplicarea: gândește-te la cum poți aplica învățăturile și principiile din pasajul respectiv în viața ta, astfel încât să ai un răspuns practic la ceea ce citești. Astfel vei putea să-ți ancorezi mai bine viața ta spirituală în Hristos și în Cuvântul Său.


[1] Acest material devoțional nu face parte din devoționalul „Cu Dumnezeu în zori”, ci a fost adăugat pentru că anul în curs este un an bisect, iar devoționalul inițial nu conținea ziua de 29 februarie.