„Şi Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: Iată, Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor, şi dacă am înşelat pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.”
Luca 19:8 VBT
„Zacheu a fost copleșit și a rămas mut de uimire, văzând iubirea și bunăvoința lui Hristos, care Se plecase spre el, cel atât de nevrednic. Acum iubirea și credincioșia față de Învățătorul său de curând găsit îi deschid gura. El își va face publică mărturisirea și pocăința. (…)
Înainte ca Zacheu să fi văzut fața lui Hristos, el începuse să facă lucrarea care îl făcea să se manifeste ca un adevărat pocăit. El și-a mărturisit păcatul înainte ca oamenii să-l fi acuzat. El s-a supus influenței Duhului Sfânt și a început să împlinească învățătura cuvintelor scrise atât pentru vechiul Israel, cât și pentru noi. Cu multă vreme înainte, Domnul spusese: «Și dacă fratele tău sărăcește și ajunge sărac față de tine, atunci tu să-l ajuți, fie că este străin, fie că este călător, ca să trăiască alături de tine. Să nu iei de la el nici dobândă, nici garanție, ci să te temi de Dumnezeul tău, ca fratele tău să trăiască împreună cu tine. Să nu-i împrumuți banii tăi cu dobândă și să nu-i împrumuți hrana ta pentru câștig.» «Să nu vă înșelați unul pe altul, ci să te temi de Dumnezeul tău: căci Eu sunt DOMNUL Dumnezeul vostru.» (Leviticul 25:35-37,17 VBT). Cuvintele acestea fuseseră rostite chiar de Hristos, când Se găsea în stâlpul de nor, iar cel dintâi răspuns al lui Zacheu la iubirea lui Hristos a fost de a da pe față milă pentru cei săraci și suferinzi. (…) Pocăința în care nu se vede schimbare nu este adevărată. Neprihănirea lui Hristos nu este o haină care să acopere păcatele nemărturisite și nepărăsite; ea este un principiu de viață care transformă caracterul și stăpânește comportamentul. Sfințenia este o predare deplină lui Dumnezeu; este o totală supunere a inimii și vieții față de locuirea lăuntrică a principiilor cerului. (…)
Dacă am păgubit pe cineva prin afaceri necinstite, dacă i-am înșelat buna-credință sau dacă am furat ceva, chiar dacă lucrul s-a făcut fără a ieși din granițele legii, trebuie să mărturisim greșeala și să dăm înapoi atât cât ne stă în putere.” (Hristos Lumina lumii, p. 554-556).
Apel: Istoria lui Zacheu ne oferă un exemplu minunat de pocăință autentică și transformare a vieții. La fel ca Zacheu, te confrunți probabil cu consecințele greșelilor tale și îți dorești să fi iertat de Dumnezeu. Astăzi, te invit să te oprești și să reflectezi la viața ta. Ai păcătuit împotriva lui Dumnezeu sau a altora? Ești gata să te pocăiești sincer și să faci pașii necesari pentru a repara greșelile tale?
Meditează: În afară de părerea de rău și cererea de iertare pentru păcatele comise, ce altceva mai implică adevărata pocăință? Ce înveți din exemplul lui Zacheu despre sfințenie și cum poți să aplici aceste lecții în viața ta?
Aplică: Astăzi, pune timp de-o parte pentru a te ruga cu deschidere înaintea lui Dumnezeu, ca să-ți descopere acele situații în care, prin acțiunile tale ai produs o pagubă altora. Cere putere din partea lui Dumnezeu atât pentru a-ți recunoaște vina, cât și pentru a repara paguba produsă. Învață din exemplul lui Zacheu ce înseamnă pocăința autentică și oferă înapoi celor pe care i-ai nedreptățit. Lasă-te transformat de dragostea și harul lui Dumnezeu și trăiește o viață care Îl onorează.