Excelentă împotriva inflamației pulmonare și împotriva infecțiilor din tractul respirator.
Quercetina este un polifenol vegetal și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Studiile epidemiologice anterioare au sugerat că consumul de dietă bogată în quercetină scade riscul pentru dezvoltarea astmului, hiper-reactivitate bronșică și boală pulmonară obstructivă cronică. Cercetarile au demonstrat un puternic efect antihistaminic al quercitinei (principala substanta cu efect antiinflamator, eliberata de organism in reactia alergica). Acest lucru face să aibă un rol important în reducerea manifestărilor reacţiilor alergice: ochi înlăcrimaţi, strănut, nas înfundat, respiraţie dificilă, înroşirea pielii, prurit, edeme. S-a dovedit că tratamentul oral cu quercetină previne deteriorarea suplimentară a funcției pulmonare și, de asemenea, reduce semnificativ metaplazia celulelor goblet și inflamația pulmonară la șoarecii care prezintă caracteristici asemănătoare BPOC.
În plus, am arătat că quercetina inhibă replicarea rinovirusurilor în celulele epiteliale ale căilor respiratorii in vitro și într-un model de șoarece cu infecție cu RV in vivo.
Quercetina este un antiinflamator uimitor și chiar restabilește sensibilitatea la corticosteroizi la celulele de la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică.

Într-un studiu preclinic, s-a demonstrat că creșterea de 4 ori a nivelului plasmatic de quercetină a scăzut semnificativ inflamația pulmonară și a împiedicat progresia în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Quercitina acţionează ca un inhibitor specific al coronavirsului SARS-CoV-2. Motivul este că substanţa destabilizează 3CLpro, o proteină care stă la baza replicării agentului patogen, arată un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.

Pe baza cascadei inflamatorii puternice și a fenomenelor de coagulare a sângelui declanșate în timpul infecției cu SARS‐CoV‐2, aspectul multidimensional al quercetinei, care a fost bine descris ca exercitând atât acțiuni antiinflamatorii, cât și acțiunile inhibitore ale trombinei, ar trebui să fie luate în considerare – scriau autorii unui studiu publicat în Phytotherapy Research. Michel Chrétien, un cercetător canadian care a studiat prima quercetin ca o prevenire împotriva SARS. Echipa sa a emis apoi ipoteza că Quercetin ar putea lucra ca un ”spectru anti-viral larg”. Chrétien și echipa sa au constatat că Quercetin a fost eficace în reducerea transmiterii SRAS la animale. Ei au testat apoi în continuare această teorie în timpul epidemiei de Ebola. Chrétien și echipa sa au descoperit că Quercetin a fost eficace în reducerea transmiterii Ebola la animale. Ei au găsit apoi aceleași efecte ale Quercetin la scăderea transmiterii Zika în timpul epidemiei de Zika. Alături de quercitină ei folosesc și bromelaină. S-a constatat că Quercetina oferă protecție cu spectru larg împotriva coronavirusului SRAS în urma epidemiei de SRAS care a izbucnit în 26 de țări în 2003. Acum, unii medici pledează utilizarea ei împotriva SARS-CoV-2, în combinație cu vitamina C, observând că cele două au efecte sinergice. De altfel, acidul ascorbic (vitamina C) și quercetina (etichetată inițial vitamina P) au fost descoperite de același om de știință – laureatul premiului Nobel Albert Szent-Györgyi.
Administrare
Quercitină (1000-2000 mg pe zi) și vitamina C (1500 -2000 mg de 4 ori pe zi, ar fi bine să fie forma liposomală).