Categories: Cu Dumnezeu în zori Tags:

Răsplata credincioșiei

„Un om credincios este plin de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogățească repede nu rămâne nepedepsit.”

Proverbe 28:20

„O atenție conștiincioasă cu privire la ceea ce lumea numește «lucruri mărunte» face din viață un succes. Mici acte de caritate, de lepădare de sine, a spune cuvinte simple de încurajare, a veghea împotriva micilor păcate – acesta este creștinismul. O recunoaștere plină de mulțumire a binecuvântărilor zilnice, o îmbunătățire înțeleaptă a oportunităților zilnice, o dezvoltare sârguincioasă a talentelor încredințate – la aceasta ne cheamă Stăpânul.

Cel care și-a îndeplinit cu credincioșie micile obligații va fi pregătit să răspundă unor responsabilități mai mari. Omul care este amabil și curtenitor în viața de zi cu zi, care este generos și răbdător în familia sa, al cărui scop permanent este să-și facă un cămin fericit va fi primul care se va nega pe sine și va face sacrificiile pe care Stăpânul le cere.

Putem fi dornici să dăm proprietatea noastră pentru cauza lui Dumnezeu, dar aceasta nu va conta decât dacă-I dăm, de asemenea, o inimă plină de recunoștință și dragoste. Cei care vor fi adevărați misionari în câmpuri străine trebuie să fie mai întâi adevărați misionari în cămin. Cei care doresc să lucreze în via Stăpânului trebuie să se pregătească pentru aceasta printr-o cultivare atentă a micilor loturi de vie pe care El li le-a încredințat grijii lor. (…)

În ziua judecății, cei care au fost credincioși în viața de fiecare zi, care au căutat grabnic să vadă care este lucrul lor și l-au împlinit, fără să se gândească la laudă și profit, vor auzi aceste cuvinte: «Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.» Hristos nu-i laudă pentru elocvența oratorică, pentru puterea intelectuală pe care au etalat-o sau pentru donațiile pe care le-au făcut. Ei sunt răsplătiți pentru împlinirea lucrurilor mici, care sunt de obicei uitate. «Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat», spune El. «Ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut.»” (Solii către tineret, p. 143-145).

Apel: Poate ai privit la alți oameni și i-ai admirat, pe bună dreptate, pentru talentele, elocvența sau cunoștințele lor, pentru realizările și succesele dobândite. Însă astăzi, te îndemn să conștientizezi faptul că succesul nu este determinat de lucruri mari, îndeplinite rar, ci de lucruri mici realizate cu perseverență. Hristos apreciază la cei credincioși, mai degrabă îndeplinirea micilor datorii zilnice cu dedicare și credincioșie. Poate că nu te numeri printre oamenii mari, dar nu uita că cei din urmă vor fi cei dintâi.

Meditează: Care crezi că este semnificația cuvintelor lui Hristos: „Ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai mic”? Cum te ajută conștientizarea binecuvântărilor, oportunităților și talentelor tale să obții succesul în viață, din punct de vedere spiritual și nu numai?

Aplică: Gândește-te la modul în care aceste trei aspecte se manifestă în viața ta actuală. Identifică exemple concrete de binecuvântări, oportunități și talente pe care le-ai experimentat și fi pregătit să descoperi ocazii noi care te pot ajuta să fii recunoscător pentru binecuvântările primite, să ai discernământ pentru oportunitățile care se ivesc și sârguință pentru a-ți dezvolta talanții oferiți de Dumnezeu. Făcând astfel vei descoperi adevărata împlinire pe care o are cel care a învățat de la Hristos ce înseamnă a fii un om mare.