Sorin Nicola
Zaharurile rafinate nu numai că au fost deposedate de substanţele minerale si de vitaminele ce se găsesc în mod natural în trestie sau în sfeclă, dar sunt şi prea concentrate. Zahărul alb este un carbohidrat pur şi ca urmare împovărează sistemul, inhibând delicatele reacţii chimice care trebuie să aibă loc în celule pentru menţinerea unei bune sănătăţi.
Câteva efecte nefaste ale zahărului:
- Subminează sistemul osos „furând” pentru metabolizarea lui calciul din organism. De aceea, acest produs a fost supranumit „hoţul oaselor”.
- Produce carii dentare (prin consumarea de dulciuri aciditatea creşte foarte mult în cavitatea bucală, determinând o pierdere de minerale de pe suprafaţa dinţilor).
- Perturbă activitatea sistemului nervos central (depresie, anxietate, iritabilitate, diminuarea memoriei, cefalee, ameţeli, oboseală cronică) prin faptul că creează deficienţe de vitamina B cât şi de alte vitamine.
- Antrenează boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, infarct miocardic) prin ridicarea nivelului de colesterol şi trigliceride şi prin schimbarea funcţiei trombocitelor, determinând aderarea lor la peretele vascular.
- Deranjează sistemul hormonal (alergii şi diabet).
- Produce boli oculare.
- Irită stomacul prin hiperaciditate.
- O dietă bogată în zahăr şi consumul de sucuri şi băuturi carbogazoase cresc severitatea simptomelor premenstruale fetelor.
- Zahărul scade funcţiile intelectului, în special la copii.
- Produce diverticuloze, polipi de colon, apendicite, acnee.
Zahărul scade eficacitatea sistemului imunitar.
Cercetătorii au efectuat o serie de studii ce examinează felul în care consumul de zahăr slăbeşte capacitatea celulelor albe ale sângelui de a distruge bacteriile. Studiul arată faptul că abilitatea celulelor albe de a distruge bacteriile este slăbită cu cât consumul de zahăr creşte. Nivelul de zahăr din sânge afectează capacitatea organismului de a se lupta împotriva infecţiilor. abelul de mai jos redă efectele zahărului asupra fagocitozei:
Opt tipuri de cancer legate de consumul de zahărExistă o legătură obiectivă între cancer şi consumul de zahăr. Un număr de cancere diferite au fost statistic dovedite ca având legătură cu consumul de zahăr în aceste studii ştiinţifice. Iată listă cu aceste cancere este arătată:
- Cancerul de colon
- Cancerul rectal
- Cancerul mamar
- Cancerul ovarian
- Cancerul uterin
- Cancerul de prostată
- Cancerul renal
- Cancerul sistemului nervos
Printre mecanismele ce sunt incriminate în producerea cancerului prin consumul de zahăr amintim: dereglările hormonale, scăderea capacităţii imunitare a organismului, modificări metabolice, absenţa celulozei etc.
Cum este afectat creierul de surplusul de insulină şi de zahăr în sânge?
- Nivelurile ridicate ale insulinei constituie un preludiu al hipertensiunii arteriale, un prim factor de risc pentru declinul intelectual din anii de bătrâneţe.
- Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge şi ale insulinei tind să facă arterele mai puţin elastice, împiedicând circulaţia sângelui spre creier.
- Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge şi ale insulinei stimulează îngroşarea pereţilor carotidei. Îngroşarea carotidei contribuie considerabil la pierderea funcţiei cognitive odată cu înaintarea în vârstă.
- Rezistenţa la insulină este legată de o sensibilitate la sodiu care tinde să mărească presiunea sângelui, fapt nefavorabil pentru creier.
Glicemia şi insulina ridicate încurajează demenţa legată de vârstă (declinul intelectual general) şi boala Alzheimer. Alimentaţia modernă prezintă multe pericole pentru normalitatea glicemiei. Cei mai mulţi carbohidraţi consumaţi actual provin din zahărul rafinat şi făina fin prelucrată, incluse în cereale pentru micul dejun, pâine, şi alte produse de patiserie. Produsele de bază de astăzi, ca pâinea sunt făcute din făină fin granulată care zboară prin sistemul nostru digestiv, ridicându-ne glicemia şi menţinându-se ridicată după ce mâncăm, stimulând pancreasul să producă mai multă insulină.
Zahărul şi lobul frontal
S-a demonstrat că o cantitate mare de zahăr în dietă slăbeşte funcţionarea lobului frontal la copiii de vârstă şcolară.
Educatorul sanitar Ellen White, scria despre consumul de zahăr, cu mai bine de un secol în urmă:
„Adesea iau loc la mesele fraţilor şi surorilor şi văd că ei folosesc o mare cantitate de lapte şi zahăr. Acestea înfundă organismul, irită organele digestive şi afectează creierul. Şi, după lumina care mi-a fost dată, zahărul, când este folosit în exces, este mai vătămător decât carnea.”
E. White – Dietă şi Hrană, p. 408.
Deosebit de dăunătoare sunt cremele şi budincile în care ingredientele principale sunt laptele, ouăle şi zahărul.”
E. White – Dietă şi Hrană, p. 143.
„Combinaţia de zahăr şi lapte produce fermentaţie în stomac şi este astfel vătămătoare.”
E. White – Dietă şi Hrană, p. 143.
Chiar dulciurile naturale nerafinate, concentrate cum sunt mierea, curmalele, stafidele etc., care sunt sănătoase, ar trebui folosite cu moderaţie. Cele mai bune combustibile sunt fructele şi zarzavaturile suculente împreună cu cerealele integrale.