Categories: Biblie, Spiritualitate Tags:

Ziua Îndrăgostiților – O Sărbătoare a Dragostei sau o Tradiție Creștină Nebiblică?

În fiecare an, pe 14 februarie, milioane de oameni din întreaga lume celebrează Ziua Îndrăgostiților prin declarații de iubire, cadouri și gesturi romantice. Dar care este originea acestei sărbători și ce ar trebui să gândească un creștin despre ea? Este aceasta o ocazie potrivită de a sărbători iubirea sau doar o tradiție care nu are fundament biblic?

Originea și istoricul Zilei Îndrăgostiților

Deși aceasta este percepută ca o zi a iubirii romantice, Ziua Îndrăgostiților are origini controversate, împletindu-se cu tradiții păgâne și practici religioase introduse ulterior de Biserica Catolică. Se crede că sărbătoarea își trage numele de la Sfântul Valentin, un preot roman din secolul al III-lea. Potrivit unei legende, Valentin ar fi oficiat căsătorii în secret pentru soldații cărora le era interzis să se căsătorească, fiind în cele din urmă executat pe 14 februarie. În anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a instituit această zi ca sărbătoare oficială în onoarea lui Valentin, încercând astfel să creștineze o festivitate păgână deja existentă.

🔎 Surse:

  • Encyclopedia Britannica – „Sfântul Valentin” (britannica.com)
  • History.com – „Istoria Sfântului Valentin” (history.com)

Legătura cu sărbătoarea păgână Lupercalia

Înainte de a deveni o sărbătoare „creștină”, 14 februarie era asociată cu Lupercalia, o sărbătoare romană antică dedicată fertilității, care avea loc pe 15 februarie. Aceasta era o festivitate închinată zeului Lupercus și zeiței Iunona, considerată protectoarea căsătoriei și a femeilor. În cadrul ritualurilor, preoții păgâni sacrificau animale, iar apoi tineri bărbați alergau pe străzi lovind femeile cu bucăți din pielea animalelor sacrificate, crezând că astfel le vor spori fertilitatea. Tot în această perioadă, erau organizate și așa-numitele „loterii ale iubirii”, în care tinerii trăgeau la sorți numele unei partenere pentru a petrece festivalul împreună.

În încercarea de a suprima această sărbătoare păgână, Biserica Catolică a adoptat-o sub o nouă formă, înlocuind-o cu ziua de Sfântul Valentin, dar fără a elimina complet obiceiurile romantice asociate. Astfel, în loc să fie o sărbătoare cu adevărat creștină, Ziua Îndrăgostiților a devenit un amestec de tradiții păgâne și influențe religioase nebiblice.

🔎 Surse:

Ce spune Biblia despre dragoste?

Biblia nu susține nicio zi specială pentru celebrarea dragostei romantice, însă oferă principii clare despre ce înseamnă dragostea autentică.

1. Dragostea vine de la Dumnezeu

„Noi Îl iubim pentru că El ne-a iubit întâi” (1 Ioan 4:19).

Dragostea adevărată nu este doar o emoție trecătoare, ci o reflecție a caracterului lui Dumnezeu.

2. Dragostea trebuie să fie sfântă și curată

„Dragostea să fie fără prefăcătorie. Urâți răul, lipiți-vă de bine” (Romani 12:9).

În contrast cu romantismul superficial și comercializat al Zilei Îndrăgostiților, Scriptura ne cheamă la o iubire profundă, bazată pe respect, sacrificiu și sfințenie.

3. Dragostea trebuie demonstrată zilnic

„Iubiți-vă unii pe alții, cum v-am iubit Eu” (Ioan 15:12).

Creștinii nu sunt chemați să celebreze dragostea într-o zi anume, ci să trăiască în iubire în fiecare zi.

Concluzie: Creștinii și Ziua Îndrăgostiților

Pentru un creștin care dorește să urmeze principiile Bibliei, Ziua Îndrăgostiților nu reprezintă o sărbătoare necesară sau potrivită, deoarece:

  • Are origini păgâne, fiind o continuare a festivalului Lupercalia.
  • A fost instituită de Biserica Catolică fără un temei biblic.
  • Promovează o viziune superficială și comercială asupra iubirii.

În schimb, creștinii sunt chemați să celebreze dragostea zilnic, prin relații sfinte, prin respect și devotament față de Dumnezeu și față de aproapele. Dragostea adevărată nu se măsoară în cadouri, ci în sacrificiu și fidelitate. Așa cum Hristos ne-a iubit și S-a dat pe Sine pentru noi, la fel și noi suntem chemați să iubim în fiecare zi, nu doar pe 14 februarie.

„Dragostea nu va pieri niciodată” (1 Corinteni 13:8). Așadar, să trăim în dragostea lui Hristos, nu după tradițiile lumești.

🔎 Surse suplimentare pentru studiu: