Categories: Cu Dumnezeu în zori Tags:

Fii onorabil!

Nu răsplătiți nimănui rău pentru rău. Îngrijiți-vă de lucruri oneste înaintea tuturor oamenilor.

Romani 12:17 BTF

„Viața este disciplină. În timp ce este în lume, creștinul se va întâlni cu influențe adverse. Vor avea loc provocări, pentru a pune la probă temperamentul; și numai făcând față acestora într-un spirit bun, numai așa se dezvoltă harul creștin. Dacă jignirile și insultele sunt suportate cu blândețe, dacă cuvintelor insultătoare li se dau răspunsuri prietenoase, iar actelor de agresiune li se răspunde prin bunătate, aceasta este o dovadă că Duhul Domnului Hristos locuiește în inimă, că seva de la vița cea vie urcă în mlădiță. Noi suntem în școala lui Hristos în această viață, unde trebuie să învățăm să fim blânzi și smeriți cu inima; și în ziua socotelilor finale, vom vedea că toate obstacolele pe care le-am întâmpinat, toate greutățile și toate supărările pe care suntem chemați să le suportăm sunt lecții practice ale aplicării principiilor viețuirii creștine. Dacă sunt trecute cu bine, ele dezvoltă un caracter asemenea lui Hristos și îl deosebesc pe creștin de cei lumești.

Există un înalt standard pe care trebuie să-l atingem, dacă vrem să fim copii ai lui Dumnezeu, nobili, curați, sfinți și nepătați; și un proces de curățire este necesar, dacă vrem să atingem acest standard. Cum s-ar realiza această curățire dacă n-am avea de întâmpinat nici o dificultate, nici un obstacol de trecut, nimic care să facă apel la răbdare și rezistență? Aceste încercări nu sunt cele mai mici binecuvântări în experiența noastră. Ele sunt destinate să ne facă să avem îndrăzneală, să fim hotărâți să avem succes. Noi trebuie să le folosim ca mijloace ale lui Dumnezeu pentru a câștiga o biruință hotărâtă asupra eului, în loc să le îngăduim să ne împiedice, să ne apese și să ne distrugă.” (Mărturii, vol. 5, p. 344).

„Dacă cinstea este un principiu esențial al vieții de afaceri, nu ar trebui oare să ne recunoaștem obligația față de Dumnezeu – obligația care stă la baza tuturor celorlalte?” (Educație, p. 139).

Apel: În această viață plină de provocări, ești chemat să manifești caracterul creștin prin fapte, nu doar prin cuvinte. Dacă vei privi zilnic la Modelul desăvârșit și vei cere ajutorul Lui, vei putea fii un exemplu de blândețe și bunătate, chiar și atunci când ești provocat sau jignit. Lăsa-i pe ceilalți să vadă lumina lui Hristos reflectată în acțiunile tale.

Meditează: Cum pot răspunde cu blândețe și înțelegere în situații tensionate sau provocatoare? Care sunt obstacolele din viața mea care mă împiedică să manifest roadele Duhului în comportamentul meu? Cum poți folosi dificultățile și provocările vieții ca oportunități de creștere și înțelegere spirituală?

Aplică: Începe fiecare zi cu rugăciune, cerând lui Dumnezeu să-ți dea putere și înțelepciune pentru a manifesta roadele Duhului în relațiile tale. Când ești provocat sau jignit, ia o pauză și meditează la cum ar răspunde Isus în aceeași situație. La sfârșitul fiecărei zile, gândește-te asupra modului în care ai reușit să aplici principiile de onoare și blândețe în interacțiunile tale și notează-ți experiențele și sentimentele trăite pentru a putea aduce recunoștință lui Dumnezeu.